Όλοι εκτιμούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Και επειδή η υγεία έχει άμεση σχέση με τη διατροφή, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι μας βασικές αρχές της σωστής διατροφής και πώς να καταναλώνουμε τα αγαθά της «γενναιόδωρης» ελληνικής γης.
Τα τρόφιμα περιέχουν όλες τις θρεπτικές ουσίες τις οποίες έχει ανάγκη το σώμα μας για να μεγαλώσει, να κρατηθεί σε φόρμα, να διορθώσει τυχόν…ζημιές στα κύτταρά του, να κινηθεί, να σκεφτεί, να διαβάσει… τέλος πάντων να ζήσει!
Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι οι Πρωτεΐνες, οι Υδατάνθρακες, τα Λίπη, οι Βιταμίνες, τα Άλατα και το Νερό, τα ίδια ακριβώς στοιχεία που αποτελούν και το σώμα μας:
Πρωτεΐνες
Υλικά κατασκευής. Δημιουργούν, επισκευάζουν και διατηρούν τους ιστούς στο σώμα μας. 10-12% από την συνολική ημερήσια θερμιδική ανάγκη.
Υδατάνθρακες
Κύριος σκοπός τους είναι να δίνουν στο σώμα μας ενέργεια, «καύσιμα» για κάθε λειτουργία του. Σε μία ισορροπημένη διατροφή το 55-60% της ολικής ενέργειας πρέπει να έρχεται από τους υδατάνθρακες.
Λίπη
Τα λίπη είναι απαραίτητα στο σώμα μας γιατί βοηθάνε στη κατασκευή των κυττάρων, στη μεταφορά βιταμινών, στο να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία μας κτλ, αλλά δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 30% από τις συνολικές θερμίδες
Στην ομάδα της πρωτεϊνης συμπεριλαμβάνονται το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα ξερά φασόλια, τα αυγά, τα τυριά. Προτιμούμε την άπαχη πρωτεϊνη που μας προσδίδει 55kcal για κάθε 30γρ.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες από τις βιταμίνες Β είναιτοψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και οι πατάτες . Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Κάθε 30 γραμμάρια ψωμιού μας προσδίδουν 70kcal.
Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα σάκχαρα, οι απλοί υδατάνθρακες δηλαδή που προσδίδουν ανά 5 γραμμάρια (π.χ. 1 κουταλάκι ζάχαρη ), 20kcal (κενές θερμίδες).
Κενές θερμίδες προσλαμβάνουμε βέβαια και από το αλκοόλ, όπου κάθε γραμμάριο μας δίδει κενές 9kcal (π.χ. 1 ποτηράκι κρασί ~100ml μας δίδει περί τις 90kcal που είναι κενές θερμίδες).
Στα λίπη περιλαμβάνονται τα έλαια, οι κρέμες και τα γλυκά (σάλτσες, λάδια, μαργαρίνη, βούτυρα, αναψυκτικά, γλυκά). Στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας καθώς μόλις 5 γραμμάρια λίπους (π.χ. 1 κουταλάκι μαγιονέζα ή 2-3 καρύδια) μας προσδίδει 45kcal.
Για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να έχουμε ποικιλία στα τρόφιμα που τρώμε και να διαλέγουμε την σωστή ποσότητα για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε.
Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Είναι ξακουστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες καθώς προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου, είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά.
Το μενού είναι απλό και στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρια!
Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής (η υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ακόρεστων λιπαρών), προστατεύουν εκτός των άλλων, και το δέρμα από τα σημάδια του χρόνου, δηλαδή τις ρυτίδες.
Και σε συνδυασμό με καθημερινή σωματική άσκηση (π.χ. περπάτημα, χορός, κλπ) το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.
Comments